Badalona afegeix més de dos milions per ajudar els col·lectius afectats per la crisi

L'Ajuntament acorda congelar algunes taxes i crear una tarifa per al lloguer de parades als mercats municipals
29/05/09 02:00 - Badalona - Sara Muñoz


L'Ajuntament de Badalona destinarà una partida de més de dos milions d'euros als col·lectius de persones més vulnerables a la crisi econòmica. Així ho ha acordat l'administració local amb les entitats que formen part de la taula mixta de negociació, en una reunió que van fer dimecres i el contingut de la qual es vol mantenir en secret fins que en els pròxims dies se signi l'acord per escrit. D'altra banda, el ple municipal d'aquesta setmana va aprovar congelar algunes taxes municipals i preus públics, així com crear una tarifa per al lloguer de les parades als mercats municipals. Altres mesures que s'han pres en les darreres setmanes són la convocatòria de set noves places de treballador social o la creació d'un càrrec per millorar l'eficiència de l'administració.

La tercera trobada que han mantingut els representants de l'Ajuntament de Badalona i algunes entitats i sindicats de la ciutat per acordar mesures que permetin pal·liar els efectes de la crisi econòmica ha servit per pactar una nova partida que superarà els dos milions d'euros i que aquest any s'invertirà a impulsar la protecció social i l'ocupació.

Malgrat que cap de les parts han volgut revelar el contingut de la trobada, en espera de signar per escrit els compromisos establerts (acte que tindrà lloc els pròxims dies), ha transcendit que l'aprovació d'aquesta mesura obligarà alguns departaments de l'administració local a estrènyer-se encara més el cinturó. La voluntat de totes les parts és començar a gastar aquests diners amb la màxima immediatesa, però el cert és que el govern local ha de fer l'esforç previ de decidir per quines àrees passa les estisores.

Els més de dos milions d'euros tindran com a destí, entre altres, ajuts de menjador, serveis d'atenció domiciliària i teleassistència. També s'incrementaran els recursos per a la formació de persones desocupades.

Al marge d'aquest paquet de mesures, l'Ajuntament de Badalona va acordar en el darrer ple la congelació de les tarifes de diverses taxes i preus públics que ara tocaria incrementar un 0,4%. S'hi inclouen serveis d'escoles bressol, serveis socials, atenció domiciliària, serveis culturals i esportius... Paral·lelament, s'ha acordat crear una tarifa per al lloguer de parades dels mercats municipals, que oscil·la entre els 125 i els 150 euros mensuals, en funció de l'equipament.

Sis col•lectius presenten al•legacions a la requalificació de Can Mora

Abunden les peticions d'emmarcar el canvi d'usos en un debat més ample sobre el futur de Canyet
El Punt 20/05/09 02:00 - Badalona - sara muñoz

Notícies de ... Badalona
Un cop s'ha tancat el període per presentar al•legacions al projecte de requalificació de Can Mora (propietat del Joventut), un total de sis col•lectius, entre partits i entitats, han volgut dir-hi la seva. Són les dues forces de l'oposició (PP i ICV-EUiA), la FAVB, l'AV Canyet, els Verds i el Centre Excursionista de Badalona. A grans trets, es comparteix la necessitat d'emmarcar el projecte en un debat més ample sobre el futur de Canyet o bé es troba a faltar un pla de mobilitat més ambiciós. També són diverses les veus que discrepen del fet que es variï la qualificació del terreny per encabir-hi una escola que separa els alumnes en funció del sexe.
Fins a sis col•lectius han fet suggeriments respecte a l'avenç de planejament que ha impulsat l'Ajuntament de Badalona com a pas previ a la requalificació d'uns terrenys a l'entorn de Can Mora, que la Penya vol vendre's a una institució privada per tal que hi instal•li una escola amb un model d'educació diferenciada. El PP centra el document, signat per Xavier Garcia Albiol, en dues peticions: la necessitat de redactar un pla de mobilitat i, en segon lloc, la conveniència que una part majoritària de la cessió del percentatge de l'aprofitament mitjà sigui destinada a Canyet per a un equipament. En paral•lel, els populars sol•liciten que s'estudiïn actuacions complementàries que beneficiïn la ciutat, com ara que la Penya cedeixi part de la parcel•la en què no s'actuarà com a zona verda pública.
ICV-EUiA, per la seva banda, demana que la requalificació s'emmarqui en una reflexió dels usos de les finques existents a l'àmbit de la Serralada de Marina, mitjançant un pla director. «Només un cop aprovat aquest pla podríem donar suport a una requalificació, però no en la situació actual», indica el regidor Àlex Mañas. El text també sosté que la Penya impulsa el projecte al•legant una falta de places escolars a Canyet i recorda al club que «la planificació educativa de la ciutat correspon a l'administració pública», tot subratllant que des de la coalició s'aposta per un model educatiu que no segregui l'alumnat; ICV parla de la Penya com de «l'entitat més emblemàtica de la ciutat» i per això insta l'alcalde a impulsar un diàleg amb tots els grups municipals per buscar solucions estructurals, i no conjunturals, per assegurar el finançament del club.
Des de la societat civil, la Federació d'Associacions de Veïns de Badalona (FAVB) ha estat un dels col•lectius que han volgut fer-hi les seves aportacions. En un document signat pel president de la federació, Manuel López, recorda que hi ha un encàrrec fet a la UPC, per tal que redacti un pla director de l'àmbit de Canyet i de la Serralada de Marina, en el qual caldria emmarcar la discussió de Can Mora. Segons el parer de la FAVB, a més a més, «no està justificada la necessitat de crear més places educatives a Canyet» ni s'han tingut en compte «els valors paisatgístics de la zona». Així mateix, la FAVB es pregunta què passarà amb el tram de parcel•la que quedaria fora d'aquesta primera requalificació, propietat de la Penya i de l'empresa Transet Gold XXI. Finalment, la federació s'afegeix als que reclamen un pla de mobilitat i compensacions per al municipi.
Els Verds, a través de Francesc Alfambra, reclamen un pla d'ordenació urbanístic consensuat, vertebrador i respectuós amb l'entorn natural i el patrimoni històric i arquitectònic de Canyet que «aturi el procés de creixement desordenat i la voracitat especulativa tan habitual de l'Ajuntament de Badalona en detriment del poc espai natural que ens resta». Així mateix, lamenten que la proposta es basi en «un hipotètic dèficit d'equipaments docents que està per comprovar». Els Verds reclamen un projecte participatiu de tota la ciutat.
«El projecte actual no l'aprovarem»
L'associació de veïns de Canyet, el barri en què hi ha emmarcat el projecte de Can Mora, ha deixat clar que la requalificació, en els termes en què està plantejada actualment, «no tindrà el nostre suport i, si s'escau, el portarem al jutjat». El president de l'entitat i regidor independent del PP, Miguel Jurado, signa unes esmenes que incideixen en la necessitat d'emmarcar el debat en el pla director de la UPC i que reclamen que si prospera el canvi d'usos es facin públics tots els números de l'operació. Així mateix, l'associació veïnal de Canyet vol saber quin destí hi ha plantejat pels terrenys continus a la finca i l'impacte que l'actuació tindrà sobre la mobilitat de la zona. Finalment, reclamen actuacions complementàries per beneficiar Canyet i la ciutat

El Ayuntamiento y la comisión de entidades continúan las negociaciones

El transporte público, próximo objetivo de la mesa anticrisis

SETMANES DEL 8 AL 22 DE MAIG DEL 2009
Actualitat SÓC Lídia Gamero | Badalona

El próximo 18 de mayo el Ayuntamiento y la comisión formada por la Federación de Asociaciones de Vecinos de Badalona (FAVB), los sindicatos UGT y CCOO y otras entidades locales de tipo social retoman las negociaciones anticrisis.
El siguiente objetivo se centrará en el transporte público.
Según el presidente de la FAVB, Manel López, “faltan muchos temas aún por concretar pero uno de los más importantes son las tarifas en los desplazamientos, después ya pelearemos por los recibos
abusivos de agua y luz”.
La Federación considera que los precios en autobuses y otros servicios metropolitanos no deben subir por encima del IPC. Además, los vecinos se plantean crear compensaciones para que las
personas paradas puedan acceder al transporte de forma gratuita.
Respecto a esta última medida, López resume que “nuestras pretensiones siempre deben de ser muy altas, luego ya seremos razonables”.
Una máxima que también obedece la Plataforma ‘La crisi que la paguen ells’, que ahora se ha unido
también a la mesa de trabajo.
Prosiguen, aún así, con la recogida de firmas: “La semana que viene presentaremos 4.000 más”,
dice Pedro Jesús Fernández.

MÁS DE DOS MILLONES DE EUROS
El pasado 27 de abril, Ayuntamiento y comisión acordaron programas para favorecer el empleo y un aumento del presupuesto destinado a ayudas del comedor, al domicilio y teleasistencia, entre otras.
Este impulso social, que aún no tiene una cifra oficial pero que la FAVB ha avanzado que supera los dos millones de euros previstos, se nutre en gran parte de la subida de impuestos y taxas locales de
2009
Las que aún no se han cobrado, la Administración se muestra favorable a su congelación.
De cara al 2010, los ciudadanos en paro o con familias numerosas recibirán descuentos en los tributos.
Se trata de medidas que aún debe aprobar el pleno.